Att vara social och högkänslig

20.04.2016 kl. 17:26

Dags att köra igång denna blogg och börja dela med mig av det jag vill berätta om. Jag ska försöka vara så ärlig och uppriktig som jag bara kan, men periodvis (eller ärligt talat mest hela tiden) så vill jag bara gömma mig för omvärlden och inte utsätta mig själv för onödig exponering. Så, trots att jag gärna vill underteckna allt jag berättar om med mitt eget namn och mitt eget fejs, så känner jag mig ännu inte riktigt bekväm med att göra det. Det är ju ändå stora, outgrundliga internet vi pratar om. Och allt som är stort och outgrundligt ger en högkänslig person nippor. Alltså tänker jag hålla mig själv "i det fördolda" en stund till och hoppas att det inte gör någonting för dig som läser.

Transportmedel för högkänslig

Till dagens ämne. Det sociala. 

Usch. Så tänker säkert många högkänsliga personer. Under senaste tiden har det blivit något av en trend att prata om att vara introvert och det har fått något av en cool hipsterstämpel i vissa sammanhang, men jag vill poängtera att introversion inte är det samma som att vara högkänslig. Enligt mig är en introvert person någon som inte får någonting ut av att vara med andra människor, utan trivs bäst för sig själv eller med ett begränsat antal nära vänner. Ibland ;)

Själv älskar jag tanken av att socialisera mig bland människor, jag VILL vara bland människor och umgås och ha det trevligt, men andra människor är någonting av det mest stimulerande som finns. Jag skulle kanske inte direkt kalla mig extrovert, eftersom jag behöver behöver rätt mycket tid för att styra upp tankarna efter sociala sammankomster, men jag söker mig nog oftare till gemenskaper än vad en introvert person skulle göra. Min poäng är i alla fall den att jag inte kommer att diskutera högkänslighet ur en extrovert-introvertperspektiv, utan nöjer mig med att konstatera att man som högkänslig kan vara antingen det ena eller det andra. Eller ligga någonstans mitt emellan.

Högkänslighet orsakar dock att man i sociala sammanhang ofta blir överväldigad av allting som är på gång samtidigt. Min hjärna har en tendens att "slå av" när jag till exempel är på fest och försöker mingla omkring bland alla som är där. Det är som om jag inte kommer ihåg hur man pratar eftersom min hjärna istället koncentrerar sig på att ta in vad alla andra säger, vilka diskussioner som är på gång, vilken musik som spelas, hur människor förflyttar sig mellan rummen, hur kläderna sitter på kroppen (om de sitter så mycket som en gnutta obekvämt så kan jag inte koncentrera mig på någonting annat på hela kvällen. Jag skulle aldrig kunna klä mig i en polotröja till exempel. En polotröja sitter aldrig rätt. Det är som att klä sig i ett strypgrepp), vem som känner vem sen tidigare och så är det ju alltid det här med belysningen. Belysning har kanske inte direkt med det sociala att göra, men visst blir man ju en aning uppgiven över att ens sociala förmågor påverkas av någonting så vardagligt som lampor. Suck.

En högkänslig person vill och behöver gå på fest lika mycket som någon annan, men tyvärr blir det lite för mycket ibland. Slutresultatet kan vara att man efteråt blir ledsen över att festen inte blev så rolig man tänkt sig eller att man börjar undvika sociala sammanhang. Man har ju konstaterat att man är ett hopplöst socialt missfoster (been there, done that!). Just det här är en av de viktigaste orsakerna till att jag vill skriva om högkänslighet. Det är inget fel att bli överstimulerad, men det kan vara bra att uppmärksamma att man faktiskt är en högkänslig person så man vet att det är överstimulansen som är orsaken till de negativa känslorna. När man är medveten om att man har en tendens till att bli överstimulerad kan man också lära sig dra gränser som hjälper en i de sociala situationerna.

(gå till www.savagechickens.com för fler serier. Hur roliga som helst)

Jag har försökt hitta tips på vad man som en högkänslig person kan göra när man känner att man håller på att bli galet överstimulerad och här är några plock som jag själv tar till hjälp när jag måste ge mig ut bland andra människor (medger att vissa av tipsen är avsedda för introverta personer, men jag var ju inte så noggrann med sådant som sagt).

Avslutar alltså mitt allra första inlägg (jippii!) med fem tips på hur man som högkänslig person blir en bättre festare:

1) Sätt en tidsgräns för när du går hem. Ger dig kontroll. Ger dig en tidsram. Ger dig en ursäkt att fly ifall det känns jobbigt. Men det viktigaste: gör att du kanske kan slappna av en aning då du vet på förhand när kvällen kommer att ta slut.

2) Ta pauser. Man får gå ut och andas frisk luft fast man inte är rökare. Njut av en stunds stillhet så är det lättare att fortsätta socialisera sig sen.

3) Tillåt dig själv att vara en betraktare. Man behöver inte delta i samtalen. Försök hitta en grupp som redan kommit igång med diskussionen och tillåt dig själv att vara den som bara lyssnar. Bär outsiderrollen med stolthet! Föreställ dig att du är den där mystiska främlingen som alla är beundrar i smyg. Att vara outsider kan vara sjukt roligt bara man tillåter sig att göra det med glimten i ögat.

4) Gå backstage. Hjälp värden. Förbered, städa, servera, öppna vinflaskor, agera fotograf - vad det nu kan vara som behövs. Det här är både uppskattat och ger dig någonting praktiskt du kan koncentrera dig på.

5) Prata med folk om hur det är att vara på fest. Okej, VARNING! Det här tipset kom jag på själv för en sekund sen och har ingen kvalitetsgaranti. Men det slog mig att det kanske kan vara ett bra samtalsämne att ta till (om huvudet slår blankt i sociala sammanhang som det gör hos mig) för att öppna upp diskussionen om sociala sammanhang och vad som är en bra fest. Break the ice, liksom. Kanske man i den diskussionen kan hitta en like som känner sig lika borttappad som man själv är? Lovar att prova på det här själv om jag får chansen till det!

Hej, det var det! Känner du igen dig? Finns det fler av oss högkänsliga i svenskfinland? Säg gärna hej ifall du också är högkänslig och dela gärna med dig av dina egna erfarenheter och tips.

Ha det bra tills nästa gång!

 

Kommentarer (7)
Ja! Jag har länge identifierat mig som introvert. Men även om jag älskar att vara hemma med min sambo och bara se på serier, så behöver jag också träffa folk (helst i små mängder, och inte på stora fester) för att må bra mentalt. Jag känner igen mig i det mesta du beskriver, och har faktiskt lärt mig hantera det ganska bra. Utan att tänka på det har jag i ett par år nu aktivt försökt följa de tips du listar, och de hjälper massor! Så kanske jag också är högkänslig, och inte helt introvert. :)
Fanny21.04.16 kl. 13:25
Vad bra att tipsen funkar för dig, du har inte råkat testa nummer 5? ;) Jag försöker själv undvika att dra likhetstecken mellan att vara introvert och högkänslig, men jag misstänker ändå att det säkert ofta finns NÅT samband. Att en introvert person ofta är introvert pga sin högkänslighet t.ex. Men högkänsliga personer kan enligt undersökning både vara introverta och extroverta och jag tycker det är spännande att se hur den "läggningen" påverkar en högkänslig personen. Tack för kommentaren!
21.04.16 16:24
Jag tror också det finns något slags samband, eller så är högkänslighet och introverthet(?) bara nära släktingar. Det finns så väldigt många gråzoner, och alla är så olika! Jag har inte testat femman på fester (tror jag), men nog annars med vänner, då jag förklarar hur jag fungerar. :) Mina favorittips är att tillåta sig själv att vara en betraktare och att ta pauser. Om det dessutom råkar finnas ett husdjur i hemmet kommer jag att stalka det under hela kvällen tills det hatar mig lite. :D
Fanny igen21.04.16 kl. 20:07
Haha. Jag funderade på att sätta djurstalkadet som en punkt på min lista, så bra att du nämnde det. Djurstalkandet får hedersnominering!
21.04.16 23:18
Jag känner igen mig på alla punkter men är även introvert. Med andra ord en högkänslig introvert :) Ang, punkt fem så har jag testat att tala om mitt förhållande till att gå på fester till de närmaste i min omgivning och det hjälpte kanske lite men fortfarande slås jag av den där känslan av att vara ensam om upplevelsen och att fastän jag förklarat så finns det ingen i mitt umgänge som förstår det till fullo.
Amanda23.04.16 kl. 21:56
Sedan så kan jag tycka att serie srtipen ger en fel bild av introverthet. Där borde finnas en annan person och en tidsbegränsning så skulle den vara mer på pricken ;)
Amanda23.04.16 kl. 21:58
Du har rätt. Att vara introvert betyder inte nödvändigtvis att man vill vara ensam. Och sen kan man ju alltid dra till "allt är relativt"-kortet. Man känner sig inte nödvändigtvis ensam när man är för sig själv, vilket är fallet för mig många gånger (och också en av orsakerna till att jag inte riktigt kan placera mig på skalan intro-extrovert). Kul att du kommenterade! Tycker du din högkänslighet uttrycker sig på något annat sätt i dig än i faktumet att du är introvert?
24.04.16 20:07
Det stämmer naturligtvis också, du har helt rätt. Mitt behov av ensamhet är enormt och det är kanske den punkten som på något sätt skiljer mellan hsp-personligheten och introvert-personligheten. Jag misstänker att om jag endast hade varit hsp så skulle pauserna från människor kunna förkortas något. Nu känner jag oftast att om jag träffat någon annan än min man så skulle jag gärna ha en hel vecka total ensamhet och en vecka med endast min man innan jag träffar någon annan människa på nytt. Jag tycker det är svårt att skilja på hsp-egenskaperna och intro-egenskaperna eftersom jag tycker de är himla lika. Men kanske så som du skrev i ditt senaste inlägg så känner jag väldigt bra av stämningar/energier och förvånas över att det finns de som undgått dem. Jag kan bli överväldigad av olika slags energier och det är kanske mer en hsp-egenskap?
Amanda25.04.16 kl. 09:05
Svårt att säga. Några exakta gränser går ju inte att dra utan allt smälter samman och bildar en enda unik individ :) Att vara introvert är också ett spännande fenomen, jag försöker komma fram till om det alltid funnits eller om det är ett behov som vuxit sig allt starkare hos fler i den moderna hypersociala världen. Allt fler verkar acceptera att de inte klarar av det där ständiga kravet på att vara social. Åh, nu blev det nog ett riktigt abstrakt svar det här.
25.04.16 17:50
dina tips var sjukt bra. Jag har väldigt mycket problem i stora sociala sammankomster och söker alltid tips för hur jag skall gå till väga. Ditt första tips har jag aldrig tänkt på, så tack! Måste ännu tillägga att det är väldigt jobbigt att vara en socialt kompetent människa som verkligen vantrivs på fester/middagar och andra ännu större sammankomster. Priset för måendet blir för högt för att det skall kännas värt det. Så känns det för mig.
Ganska anonym typ01.06.16 kl. 09:25
Vad roligt att höra att du har nytta av tipsen! Och förstår vad du menar, det blir liksom fel vare sig man går på fest eller låter bli. En tanke som slog mig, tycker du det blir lättare socialt om det finns arrangerat program under tillställningen? Fritt mingel och småprat är ju ofta det som introverta fasar inför, men kanske det är lättare (åtminstone för en högkänslig person) att socialisera sig under organiserade omständigheter?
01.06.16 20:33
Som svar på din fråga. Jag hatar planerade tillställningar. Desto mer chill desto bättre.
Ganska anonym typ15.06.16 kl. 13:34

En blogg om att känna - ibland lite för mycket.

Här skriver jag för att vädra mina egna tankar och upplevelser som högkänslig person, men  också för att nå ut till andra högkänsliga och speciellt den som ännu inte vet om sitt anlag och hur det påverkar tillvaron.

Jag delar gärna med mig av bitar ur mitt eget liv men är lika nyfiken på att höra andras livsberättelser. Så om du känner för att dela med dig, texter, konstverk, din blogg etc. så får du gärna kommentera ett inlägg.

Det blir personligt, det blir stort, det blir komplext och stundvis både klyschigt och överdramatiskt, men jag låter det vara. Allt är trots allt skrivet för den goda sakens skull, med såväl hjärta som med själ.

 

Bloggar av intresse:

http://katsekohtivaloa.blogspot.fi

http://enhorningstankar.ratata.fi/blogg/

http://livetefter30.ratata.fi/blogg/

 

Kategorier

Senaste kommentarer

07.09, 17:03Bemöta negativitet av Martin
12.03, 10:35Things to live by av Sussi
15.06, 13:34Att vara social och högkänslig av Ganska anonym typ