Att vara högkänslig eller inte?

21.04.2016 kl. 20:58

Hur vet man då egentligen att man är högkänslig? Det är ju omöjligt att jämföra hur människor upplever omgivningen - om man bortser från de hjärnundersökningar forskare gör på människor, där de verkligen kommit fram till att det finns en mätbar skillnad mellan hur högkänsliga personers hjärnor reagerar på stimulans jämfört med "vanliga" människors. Men om jag inte genomgått en dylik hjärnundersökning, hur kan jag med säkerhet säga att jag reagerar starkare på omvärlden än vad till exempel min kompis gör? Var går gränsen mellan att vara okänslig, vanligt känslig, lätt överkänslig eller högkänslig? (Nu skojade jag till det. Ska döpa om bloggen till Humorbloggen så fort jag behandlat det här ämnet klart. Eheh.)

(Inga fler skämt. Lovar.)

Skämt åsido. Saken är väl den att man helt enkelt själv måste avgöra om man anser sig vara högkänslig eller inte. Om man väljer att klassificera sig som högkänslig har jag dock en önskan: Gör det av rätt skäl. Vad jag menar med "rätt skäl" är till exempel att man inte använder högkänslighet som en ursäkt för att slippa vissa situationer eller skyldigheter. Inga divafasoner om jag får be! Om man verkligen är högkänslig ser man nog snarare det jobbiga i att uppfattas känslig, försiktig och undvikande. Eventuella divalater försvårar hela diskussionen kring högkänslighet eftersom känslighet redan från tidigare inte nödvändigtvis står så högt i kurs, men också eftersom andra i värsta fall börjar förknippa känslighet med arrogans, ignorans, uppmärksamhetssökande och illojalitet.

Men det här betyder ändå inte att man ska vara försiktig med att våga erkänna att man är högkänslig. När jag äntligen själv insåg att det är högkänslighet jag "lider" av var det så många bitar i mitt liv som äntligen föll på plats. Jag ville gråta av lättnad för att jag äntligen förstod vad som var "felet" på mig, varför jag så ofta kände mig avig och obekväm och var tvungen att göra saker på mitt eget sätt. Vi människor har väl alltid någonslags behov av att rama in och kategorisera världen och oss själva, vi gör det för att FÖRSTÅ, för att kunna ta saker för givet och för att kunna se sammanhang och inbördes relationer (FLUMDELEN AVKLARAD, om det jag just sa kändes jobbigt, misströsta icke, nu forsätter jag i lite kokretare ordalag). Vi vill alltså kunna placera oss själva i någon slags fack, men om vi inte hittar något fack som känns bekvämt blir vi förvirrade och får identitetskris. När det kommer till att klassificera och göra skillnader mellan olika sociala grupper är jag vanligtvis väldigt anti, eftersom dessa grupperingar ofta används på korkade sätt i rasistiska eller andra människorättskränkande sammanhang. Jag har väl ändå varit tvungen att konstatera att vi människor trots detta behöver få dela upp världen i olika delar och sätta en lämplig etikett på varje del. Det ligger helt enkelt i vår natur. Vi vill veta vilka vi är.

(Möjlig etikett?)

Att gå under rubriken "Högkänslig" är ingen fy skam, och om den kategoriseringen ger en förklaring på vem du är så tycker jag absolut att det bara är att tuta och köra. Gilla läget. Acceptera den du är. Utnyttja det till din fördel. Ni vet, allt det där vanliga som alla pinterestcitaten säger att du ska göra med ditt liv. Men det som pinterestcitaten inte berättar är hur man ska veta vem man själv är. Och det är faktiskt en ganska viktig sak att ha reda på. Speciellt om man är högkänslig.

(BUT WE DO CARE?!)

Jag har valt att kalla mig högkänslig och på den här bloggen delar jag med mig av mina erfarenheter. Högkänslighet är ändå bara ett av många andra personlighetsdrag, vilket betyder att högkänsliga också är olika. Det är kanske inte alls samma saker som väcker starka känslor i oss. Vi har kanske helt olika uppfattningar om vad högkänslighet är. Men här på denna blogg spelar det ingen roll. Det finns inget rätt och fel. Alla har rätt att känna på sitt eget sätt och jag hoppas (hoppas, hoppas!!) att fler vill ansluta sig till diskussionen om högkänslighet och hur den uttrycker sig. Så dela med dig av dina upplevelser och erfarenheter! Vad fick dig att inse att du är högkänslig? Hur uttrycker sig högkänslighet i dig? Jag vill så gärna veta!

Måste skriva mer om olikheter mellan högkänsliga i ett senare inlägg. Men för denna gång sätter jag punkten här

 

 

 

Haha skojade bara. Här kommer punkten.

En blogg om att känna - ibland lite för mycket.

Här skriver jag för att vädra mina egna tankar och upplevelser som högkänslig person, men  också för att nå ut till andra högkänsliga och speciellt den som ännu inte vet om sitt anlag och hur det påverkar tillvaron.

Jag delar gärna med mig av bitar ur mitt eget liv men är lika nyfiken på att höra andras livsberättelser. Så om du känner för att dela med dig, texter, konstverk, din blogg etc. så får du gärna kommentera ett inlägg.

Det blir personligt, det blir stort, det blir komplext och stundvis både klyschigt och överdramatiskt, men jag låter det vara. Allt är trots allt skrivet för den goda sakens skull, med såväl hjärta som med själ.

 

Bloggar av intresse:

http://katsekohtivaloa.blogspot.fi

http://enhorningstankar.ratata.fi/blogg/

http://livetefter30.ratata.fi/blogg/