Är du högkänslig? Tipsa mig om din blogg!

22.04.2016 kl. 18:13

I förra inlägget konstaterade jag att högkänslighet nog är relativt. Det är sammanhanget och människorna du har omkring dig som formar din uppfattning om vad som är "normalt" eller inte. Också när det kommer till känslighet.

Jag blev givetvis nojig med en gång när jag tog på mig att börja skriva om högkänslighet. Jantelagen, ni vet. Ska jag nu faktiskt... Inte kan väl jag... Plaa plaa plaa.

Men jag kan inte hjälpa det. När jag går omkring på stan eller rör mig på uni och betraktar andra männsikor blir jag osäker på om jag i relation till andra verkligen är så högkänslig som jag föreställer mig? Är vi inte alla känsliga och på våra egna sätt? Kan jag verkligen vara talesperson för högkänsliga personer? Med vilken rätt?

Så mycket onödigt grubblande. Självklart är jag rätt person för jobbet. Men som det så ofta går när jag är ute bland folk och börjar iaktta hur andra beter sig så börjar jag tvivla på att jag de facto är så känslig som jag utger mig för att vara, i alla fall i jämförelse med andra. Jag kanske bara använder högkänslighet som en täckmantel för någonting annat, för att slippa utmana mig själv. Och då har jag ju nyligen DISSAT sådana som utnyttjar högkänslighet för att komma lätt undan. Way to go! Här rör vi oss verkligen mellan ytterligheterna!

Okej STOP. Andas. Skaka av dig de här övergrubblartankarna och se på det hela lite objektivt (ledsen över monologtonen).

ALLA är känsliga på olika sätt, så det går inte att säga vem som är mer eller mindre känslig. Vem som är högsta känslighetshönset och får stå för oss allas talan.

Jag skriver inte om högkänslighet för att andra ska tycka synd om mig eller för att verka speciell. Jag skriver för att jag är övertygad om att högkänslighet kan vara roten till mycket ont. 

Om man inte är medveten om att man är högkänslig kan man inte heller aktivt hantera det. Intrycken som högkänsliga personer suger åt sig förvandlas lätt till frustration och utvecklas kanske till ren desperation. Den omedvetet högkänsliga personen har nog väldigt svårt att sätta fingret på vad det är som skapar denna frustration, och då är det också väldigt svårt att tala om sina känslor för andra och på så vis bearbeta dem. Vilket vi alla skulle behöva få göra oftare. 1-2 gånger i veckan är min rekommendation. Öka doseringen vid behov. Speciellt om du är en högkänslig person.

I värsta fall leder det här till att man börjar må dåligt, att man vill isolera sig, att man blir utmattad eller till och med deprimerad. Högkänslighet är inget farligt i sig, men kan ha mycket dystra konsekvenser om man inte riktigt vet var kruxet sitter.

Därför skriver jag. För att sprida ordet om att högkänslighet existerar, och att det kan vara orsaken till att du mår dåligt. Det är inte dig det är fel på, du befinner dig bara i omgivningar som inte är optimerade för dig. 

(här är kruxet)

Till er alla högkänsliga där ute, hoppas ni kan relatera till det jag skriver om och kommenterar ifall det är någonting ni upplever annorlunda. Jag försöker skapa en så rättvis bild av högkänslighet som möjligt, och då kommer jag bara en bit på vägen med min egen erfarenhet. Hjälp mig gärna genom att tipsa mig om era bloggar och vardagsbetraktelser eller genom att lämna en kommentar.

Jag har redan planerat att jag ska skriva ett muntert inlägg om depression i framtiden. Så där har ni något att se fram emot!

En blogg om att känna - ibland lite för mycket.

Här skriver jag för att vädra mina egna tankar och upplevelser som högkänslig person, men  också för att nå ut till andra högkänsliga och speciellt den som ännu inte vet om sitt anlag och hur det påverkar tillvaron.

Jag delar gärna med mig av bitar ur mitt eget liv men är lika nyfiken på att höra andras livsberättelser. Så om du känner för att dela med dig, texter, konstverk, din blogg etc. så får du gärna kommentera ett inlägg.

Det blir personligt, det blir stort, det blir komplext och stundvis både klyschigt och överdramatiskt, men jag låter det vara. Allt är trots allt skrivet för den goda sakens skull, med såväl hjärta som med själ.

 

Bloggar av intresse:

http://katsekohtivaloa.blogspot.fi

http://enhorningstankar.ratata.fi/blogg/

http://livetefter30.ratata.fi/blogg/