Test: Är du HSP?

29.06.2016 kl. 22:34

Vill du ta reda på om du är en högkänslig person?

På nätet kryllar det av av olika slags psykologiska test, också sådana som hjälper en att avgöra om man är HSP eller ej. Hur pålitliga de här testerna är får var och en själv avgöra, men tumregeln här är väl som med de flesta test online: ta inte något test 100 procent för givet. Det är svårt att förhålla sig objektiv till frågorna i dessa test då man vet vad det är man är ute efter, och detta styr antagligen svaren - medvetet eller omedvetet - åt det håll man önskar. Testerna är snarare riktgivande, och man kan ta hjälp av dem för att förstå sig bättre på vad högkänslighet innebär. För övrigt så vet den högkänslige oftasta, tack vare sin intuition, om hen är högkänslig eller inte utan några som helst test, bara hen är medveten om fenomenet. Förmodligen säger intuitionen lika mycket, om inte mer, om personens känslighetsgrad än vad testerna gör. Alltid skönt att få sina aningar bekräftade dock!

Här nedan kommer två test som verkar påligtliga och seriösa och som kan hjälpa dig på traven med att reda ut om du i själva verket är högkänslig.

Danska Ilse Sand är en ny bekantskap för mig inom HSP-forskningen. Hon jobbar som psykoterapeut och teolog, men har också gett ut boken "Älska dig själv - en bok för särskilt sensitiva och andra känsliga själar" (någon som läst den?). Hennes test hittar bakom denna länk:
http://sensitiv-hsp.se/hogkanslighet/hsp-test/

The one and only, Elaine N. Arons (fotnot: alltså hon som myntade begreppet Highly Sensitive Person) test är väldigt simpelt och går snabbt att fylla i:
http://hsperson.com/test/highly-sensitive-test/

Om man hellre vill svara på frågorna på svenska har den före detta ordföranden för Sveriges förening för högkänsliga (SFH), Else Marie Bruhner, en översättning på sin hemsida:
test - Högkänslighet

På Elaine N. Arons sida hittar man dessutom test för att ta reda på om ens barn är högkänsligt samt om man är en sensationssökande HSP.

Så, nu är jag nyfiken. Var ligger du på HSP-skalan?

Och som referens, i Ilse Sands test fick jag 110 idag och 90 igår (som sagt, ingenting är skrivet i sten) och i Arons test kryssade jag för 22 rutor idag mot 19 igår.

 

En blogg om att känna - ibland lite för mycket.

Här skriver jag för att vädra mina egna tankar och upplevelser som högkänslig person, men  också för att nå ut till andra högkänsliga och speciellt den som ännu inte vet om sitt anlag och hur det påverkar tillvaron.

Jag delar gärna med mig av bitar ur mitt eget liv men är lika nyfiken på att höra andras livsberättelser. Så om du känner för att dela med dig, texter, konstverk, din blogg etc. så får du gärna kommentera ett inlägg.

Det blir personligt, det blir stort, det blir komplext och stundvis både klyschigt och överdramatiskt, men jag låter det vara. Allt är trots allt skrivet för den goda sakens skull, med såväl hjärta som med själ.

 

Bloggar av intresse:

http://katsekohtivaloa.blogspot.fi

http://enhorningstankar.ratata.fi/blogg/

http://livetefter30.ratata.fi/blogg/

 

Kategorier

Senaste kommentarer

07.09, 17:03Bemöta negativitet av Martin
12.03, 10:35Things to live by av Sussi
15.06, 13:34Att vara social och högkänslig av Ganska anonym typ