Fördomar

31.07.2016 kl. 21:47

Ibland kommer jag på mig själv med att gå en ganska hätsk inre monolog. Idag när jag var ute och tömde skogen på blåbär slog det mig att det är flera av mina känsliga sidor  som ofta väcker frustration och irritation hos mig. Många gånger är jag inte speciellt nöjd över att vara den känsliga person jag är och har därför genom åren blivit ganska duktig på att trycka undan och dölja känslorna då de vill komma upp på ytan. Det här kommer kanske från det att det finns så många fördomar mot känslighet och att man i största allmänhet faller offer för någon form av generalisering om man vågar visa sig "svag". Det finns vissa uppfattningar om hurudan en känslig person är. Här listar jag några missförstånd om vad det innebär att vara känslig.

1. Känsliga människor är svaga

Kommentar: NEJ! Som jag uppfattar det har högkänsliga individer hög moral och starka värderingar. En högkänslig person strävar till exempel till att vara möjligast ärlig. Att kunna leva enligt sina värderingar kräver en stark personlighet och en förmåga att kunna förhandla på ett moget sätt. Uppfattningen om svaghet kommer antagligen från att man som högkänslig helst undviker konflikt, men det har inget med svaghet att göra om man vågar stå för sina åsikter kring det som är betydelsefullt.

2. Känslighet betyder att man gråter ofta

Kommentar: Det här är väldigt individuellt. Många känsliga personer uppfattar säkert att de gråter mer än andra, men man kan nog vara högkänslig utan att ha lätt till tårarna också. Som jag nämnde ovan så kan man som högkänslig också dölja sina känslor. Det är inte lätt, men jag slår vad om att var och en som läser detta någon gång varit i en situation där man varit tvungen att hålla tillbaka tårarna. Vi vet allihopa hur det känns. Känslorna bara samlar sig mer och mer ju längre man är tvungen att hålla tillbaka dem. Ibland får man tillfälle att gråta ut, men om detta inte händer kanske gråten omformas till någonting annat. En oro, ilska, en klump i halsen, sömnlöshet... Gråt är ett direkt känslouttryck, liksom skratt, men långt ifrån det enda. Av någon anledning är vi ändå lite allergiska mot allt negativt. Sällan går man och tänker "Åh nej, jag skrattar alldeles för ofta, jobbigt!"

3. Känsliga personer saknar humor.

Kommentar: Ja, när man känner sig överväldigad av det som händer runt omkring en har man svårt att slappna av och då är man inte så mottaglig för en skämtsam jargong eller snabba repliker. Men det är inget hinder för att en högkänslig person som befinner sig inom rätt omständigheter skulle kunna vara sjukt rolig. Jag tror de facto att flera komiker just är det för att de ÄR högkänsliga. Högkänslighet kan vara orsaken till deras känsla för timing, intuition, uppmärksamhet, kreativitet... De är experter på att observera och läsa av sin omgivning, och dessutom se det komiska i det hela.

4. Känslighet betyder att man sticker huvudet i sanden så fort en konflikt uppstår

Kommentar: Jag var redan lite inne på det här på punkt ett men känner att jag ändå vill förtydliga mig. Konflikt kan uppfattas på flera olika sätt. Konflikten uppstår av att det finns två olika parter vars åsikter går isär. Det här är i sig inte någonting en högkänslig försöker undvika utan snarare en uppskruvad version av samma situation, där inte någondera part längre tar in den andra och hetsiga kommentarer slängs fram och tillbaka. I den här situationen blir den högkänsliga personen en medlare och försöker först och främst ta ner diskussionen till en nivå som verkligen leder någon vart. En högkänslig person tar gärna itu med själva frågan för konflikten, men går inte med i ett ofruktsamt bråk där det inte längre finns utrymme för kompromiss. Om det är fråga om någon småsak kanske den högkänsliga till och med bara släpper frågan och låter motparten få sin vilja igenom. Bara för att triviala saker inte är värda bråk.

Jag hoppas att dessa punkter kan sticka hål på en del av de fördomar som högkänsliga personer utsätts för, inte bara av andra utan också av sig själva. En av orsakerna till att det är jobbigt att vara känslig är just för att det inte alltid är så accepterat att vara det, men istället för att se känslighet som en svaghet borde vi se de positiva sidorna som känslighet för med sig.

En blogg om att känna - ibland lite för mycket.

Här skriver jag för att vädra mina egna tankar och upplevelser som högkänslig person, men  också för att nå ut till andra högkänsliga och speciellt den som ännu inte vet om sitt anlag och hur det påverkar tillvaron.

Jag delar gärna med mig av bitar ur mitt eget liv men är lika nyfiken på att höra andras livsberättelser. Så om du känner för att dela med dig, texter, konstverk, din blogg etc. så får du gärna kommentera ett inlägg.

Det blir personligt, det blir stort, det blir komplext och stundvis både klyschigt och överdramatiskt, men jag låter det vara. Allt är trots allt skrivet för den goda sakens skull, med såväl hjärta som med själ.

 

Bloggar av intresse:

http://katsekohtivaloa.blogspot.fi

http://enhorningstankar.ratata.fi/blogg/

http://livetefter30.ratata.fi/blogg/

 

Kategorier

Senaste kommentarer

07.09, 17:03Bemöta negativitet av Martin
12.03, 10:35Things to live by av Sussi
15.06, 13:34Att vara social och högkänslig av Ganska anonym typ