Stöd inte verksamhetskultur som utnyttjar de duktiga

07.11.2017 kl. 16:51

Föreningsverksamhet. Baserar sig på frivilligt arbete och är ofta väldigt givande för den som aktivt deltar. Visst kräver det en hel del jobb, men utmaningarna kan i bästa fall vara precis den rätta sortens stimulans som man ibland behöver. Organiserad verksamhet liksom. Man jobbar tillsammans med andra för att kunna göra någonting man tycker om. Och har lite makt över det till och med.

För att få den organiserade verksamheten att rulla behövs det ändå folk som ser till att maskineriet fungerar, och den här skaran kallar man frivilliga. Graden av frivillighet kan visserligen  variera från fall till fall och ibland när det inte finns frivilliga måste någon helt enkelt ställa upp för att föreningen ska kunna fortsätta sin verksamhet. Det här upplever jag en aning problematiskt. Denna sortens "frivillighet" grundar sig inte på en rättvis fördelning av arbete, utan på att de som får de starkaste skuldkänslorna tar på sig uppdraget. I längden är det oftast samma människor som tar på sig ansvarsrollerna, oavsett om de är intresserade av uppgifterna eller ej. Och vilken jättetur att dessa mänskor finns, för då kan alla andra andas ut. Man vet att man kan lita på att "de där som alltid ställer upp" gör det från gång till gång och man själv slipper ansvar.

Jag som relativt nyligen anslutit mig till en ny föreningsverksamhet har medvetet försökt komma ifrån mitt "duktig flicka"-syndrom och sagt nej så mycket jag bara kunnat. Ändå sitter jag här med en suppleantpost och funktionärsuppgift och känner dåligt samvete? HUR är det möjligt att det alltid går såhär? Är det bara jag som inte klarar av att stå på mig själv?

Kanske inte. Kanske vore det på sin plats att verksamheter av det här slaget skulle fundera över hur man ska delegera uppgifter om det inte finns ett intresse för ansvar bland föreningens medlemmar. Kanske skulle det finnas skäl till att man försöker bygga upp verksamheten kring tanken om ett delat, gemensamt ansvar där alla drar sitt strå till stacken. Jag är själv delvis livrädd för ansvarsuppgifter, just för att jag vet att intresset inte är så hävt. Om jag drar mig ur lämnar jag andra i sticket för ingen kommer att ta över mina uppgifter. Tanken bakom frivilligarbete är fin, men ansvar och arbete väcker sällan en känsla av en spontan brinnande iver att ställa upp. Så varför inte bara erkänna detta och med en gång utgå från att arbetsuppgifterna måste fördelas rättvist mellan samtliga personer som vill vara delaktiga i verksamheten?

Det här kräver förstås ett visst slags ledarskap. Ledarskapet måste tydligt informera om ansvarsupgifterna och också delegera dem. I en gruppgemenskap är det lätt hänt att man är lite mera kompis med vissa personer, men de som leder gruppen ska ändå kunna vara så pass objektiv att man klarar av ge rättvisa uppgifter. Det där att leda andra är ju faktiskt inte lätt, så man förstår ju varför verksamhetskulturen i föreningar ser ut som den gör.

 

 

En blogg om att känna - ibland lite för mycket.

Här skriver jag för att vädra mina egna tankar och upplevelser som högkänslig person, men  också för att nå ut till andra högkänsliga och speciellt den som ännu inte vet om sitt anlag och hur det påverkar tillvaron.

Jag delar gärna med mig av bitar ur mitt eget liv men är lika nyfiken på att höra andras livsberättelser. Så om du känner för att dela med dig, texter, konstverk, din blogg etc. så får du gärna kommentera ett inlägg.

Det blir personligt, det blir stort, det blir komplext och stundvis både klyschigt och överdramatiskt, men jag låter det vara. Allt är trots allt skrivet för den goda sakens skull, med såväl hjärta som med själ.

 

Bloggar av intresse:

http://katsekohtivaloa.blogspot.fi

http://enhorningstankar.ratata.fi/blogg/

http://livetefter30.ratata.fi/blogg/

 

Kategorier

Senaste kommentarer

07.09, 17:03Bemöta negativitet av Martin
12.03, 10:35Things to live by av Sussi
15.06, 13:34Att vara social och högkänslig av Ganska anonym typ